2011-04-07 » Inlagt av:

KVIT2011: en studentdriven konferens om mänskligt tänkande, kognitionsvetenskap och psykologi

Visste du att i arton år,  har studenterna på det kognitionsvetenskapliga programmet vid Linköpings Universitet, anordnat en konferens som har lockat besökare till Linköping varje år från både Sverige och utlandet?

 

Kognitionsvetenskap & Informatik-konferensen, KVIT, är en av årets absoluta höjdpunkter!!  Dit ska du gå om du är det minsta nyfiken på det mänskliga tänkandets natur eller hur man verkställer kognitionsvetenskap för att genomföra tekniska lösningar såsom multimodala interaktiva agent-baserade system; data, text och webb-mining; multimedia content management; kommunikativa robotar och virtuella realtidsmiljöer. 

 

Nytt för KVIT i år är att vi bjuder på spännande föredrag inte enbart från forskare utan också entreprenörer med bakgrund i ett eller flera av kognitionsvetenskapens delområden: artificiell intelligens, neurologi, psykologi, filosofi, antropologi, lingvistik, språkteknologi.

 

En av vår mest kända talare i år är tyska filosofen, Prof. Dr. Thomas Metzinger, som anses vara den främsta europeiska 'Philosopher of Mind'.   Metzinger har forskat tillsammans med neurologer och har han kommit fram till att det inte finns ett sådant ting som ett "jag" - en "self" är helt enkelt innehållet av en modell skapad av hjärnan och är en del av en virtuell verklighet som vi skapar för oss själva.  Om jaget inte är "äkta", frågar Metzinger, varför och hur har det utvecklas? Hur konstruerar hjärnan ett jag? I en serie fascinerande virtuell verklighet experiment har Metzinger och hans kollegor försökt att skapa så kallade utanför-kroppen-upplevelser  i labbet, för att utforska dessa frågor. Som filosof, erbjuder han en diskussion om många av de senaste resultaten inom robotik, neurovetenskap, dröm- och meditationsforskning, och hävdar att hjärnan är mycket kraftfullare än vi någonsin kunnat föreställa oss.

 

Våra övriga talare har mycket intressanta saker att berätta om inom sina expertisområden:

  •  Holländska kognitivneurologen, Michiel van Elk utför post-doctorial forskning på The Laboratory of Cognitive Neuroscience at the Swiss Federal Institute of Technology.  Han diskuterar varför människor har den märkliga förmågan att använda objekt på ett flexibelt sätt och kombinera flera objekt i komplexa åtgärder. 
  •  Svenska psykologen och entreprenören,  Sverker Sikström,  co-grundade det prisbelönta företaget Saplo vilket utvecklar metoder för att automatiskt och maskinellt härma mänsklig läsning och förståelse av text.  Genom att mäta ordens semantiska betydelser är Sikström nyfiken på om vi kan avgöra hur sociala grupper och individer värderas eller hur ens identitet påverkas av psykoterapi.
  • Svenska underhållaren, Tom Stone, ger föreläsningar om perception två gånger per år på det biomedicinska institutet i Uppsala och två gånger per år vid KTH.  Tom är en erfaren och professionell trollkonstnär och hans spännande föredrag  försöker förklara perceptionens begränsningar ur detta perspektiv. 
  • Svenska Mikael Sköld, är en erfaren effektstrategist och Interactive Designer.  Han har varit en aktiv bloggare för Interactive Design med sin blogg "Design After Thought" och drev sitt eget företag under samma namn.  Mikael kommer att diskutera hur vi kan forma världsbilden genom målgrupper och se till att den önskade effekten uppnås.
  • Linköping universitets egen AI-forskare och entreprenör, Martin Magnusson, som grundade det middleware företaget Boldai, kommer att inspirera och imponera på oss med sina innovativa projekt och sin positiva syn på ai-utveckling.  

KVIT 2011 går av stapeln i Linköping 21-22 maj. Välkomna!

kvit.kogvet.se     STuFF medlemmar 50:-    Studenter 70:-

Hittar oss på Facebook:  KVIT Conference