Det praktiska

 

Boende

Givetvis är en sängplats det första du behöver ordna innan du kan packa väskorna och åka.

Den planerande studenten med framförhållning har givetvis ställt sig i kö på studentbostäder eller stångåstaden sedan länge. Den förstnämna är enbart till för studenter, den andra för alla personer som söker bostad. Båda är kostnadsfria och du kan ställa dig i kö innan du har något antagningsbesked. Dock får du inte tillgång till en studentbostad innan du är antagen. Givetvis är det långt ifrån alla som har haft möjlighet och kunskap om dessa sidor.
Om du förgäves harvar runt med 5 köpoäng mot alla andras 5000 finns det alternativ.

För studenter finns tips på kommunens hemsida som kan vara värda att kika på: Tips på bostad
Kommunen har även en lång lista med privata uthyrare som hyr ut till både studenter och anda. Endel har kösystem, andra har få bostäder som det helt enkelt bara är läge att ringa runt och chansa hos. Denna lista nås via den här adressen: Hyresvärdar i linköping.

Om ingen av dessa givit napp innan kursstart, boka in dig på vandrarhem några veckor. Ofta kan det vara lättare att hyra en större lägenhet om du hittar några att bo med och det är ett billigt alternativ om du är redo att bo med nya bekantskaper. Dina fadderister brukar också kunna assistera med akuta boendelösningar under en viss tid, så fråga dem! Gör det dock gärna innan du flyttar hit så de hinner hitta en lämplig lösning.

 

Transport

Linköping är, även om staden är känd för att vara blåsig i fyra riktningar samtidigt, mycket väl lämpad för cykling. Det är därför en väldigt bra idé att försöka få med dig eller köpa en cykel redan till nollningens första dag. Givetvis klarar du dig utan den, men det underlättar helt klart att ha en tvåhjulig vän. Om du gillar fordon med fler hjul är bussen bra om än lite dyrare än gratis. Då stan inte är jättestor fungerar också promenader alltsom oftast. Men det är klart, lite mer tid får man ju kalkylera med då.

 

Att ta sig hit och härifrån om man inte har lyxen att åka bil brukar fungera bra, även om det såklart beror på destinationen i andra änden. SJ, Swebus och Bus4you kör alla via staden. Kolla in på deras hemsidor så hittar du lätt resealternativ.

 

Kåravgiften

Denna avgift är från och med hösten 2010 frivillig. På psykologprogrammet innebär det i dagsläget ingen egentlig skillnad för individen huruvida du betalar eller ej. Dock är det viktigt att poängtera vikten av att kåravgiften faktiskt betalas ändå. Kåravgiftern fyller flera funktioner:

  • Upprätthåller en organisation som står för studentstödet på universitetet. Med hjälp av kåravgiften finns det möjlighet att ha personer som på allvar kämpar för studenternas intressen, att hjälpa felbehandlade studenter och mycket mer.
  • För varje person på psykologprogrammet i Linköping som betalar sin kåravgift går en viss summa direkt till psykologprogrammets sektion Stimulus. Dessa pengar betalas sedan ut för att olika utskott och evenemang ska kunna hålla igång. Pengarna går till nollning, sittningar, fotbollsträningar, programfika, extraföreläsningar och mycket mer. Aktiviteter som antingen skulle behöva läggas ned eller göras avgiftsbelagda (eller mindre subventionerade) om Stimulus inte stöttades via kåravgiften.

Detta är några av anledningarna till varför kåravgiften på ett mycket tydligt sätt gynnar ett aktivt sektionsliv som vi hoppas att du vill ta del av! Det är som sagt dock inget tvång utan ett val för var och en att ta ställning till.