Onsdagsfika

 

Vad är onsdagsfikat?

Onsdagsfikat är veckans höjdpunkt för varje psykologstudent. Det är då vi samlas i I-huset för att bli bjuda på fika och bli uppdaterade om vad som händer inom vår sektion. Det är ett tillfälle för bland annat utskotten att informera studenterna om aktiviter eller kanske erbjuda förköp till en eller annan fest. Det är också en samlingsplats för psykologstudenter och ett tillfälle att mötas över terminsgränserna. Onsdagsfikat ordnas varje onsdag av antingen våran egna styrelse eller av ett av våra kära utskott i uppehållsrummet 1:2 mellan klockan 12 och 13. Även intresseföreningar och andra grupper som har en koppling till psykologstudenter kan vara ansvariga för onsdagsfikat om så önskas. Ett tips till den nya på psykologprogrammet, det lönar sig att komma i god tid då det kan vara brist på sittplatser!

 

Stimulus är en grön sektion vilket betyder att vi aktivt arbetar med miljöfrågor. För att göra onsdagsfikat mera hållbart från ett miljöperspektiv har ett flertal åtgärder trätt i kraft. De muggar vi använder är återanvändbara och är ett årsintiativ som tagits av en före detta styrelse. Vi har även tänkt på fikat när det gäller hållbarhet, ägg och mjölk ska vara KRAV-märkta och diskmedlet ska vara klassat som “bra miljöval” om ersättning för dessa varor önskas. Som vid alla aktiviteter som styrelsen står bakom ska det alltid finnas vegetariskt alternativ att tillgå och styrelsen uppmuntrar till veganska alternativ.

 

Information till de som ska anordna onsdagsfikat

Styrelsen är de som är ansvariga för att onsdagsfikat hålls varje onsdag. Styrelsen skickar ut i god tid ett schema för utskotten så de kan välja vilka datum de vill stå för fikat. Varje utskott har krav på att hålla ett visst antal onsdagsfika, det rör sig mellan 2-3 gånger beroende på utskott. Intresseföreningar samt andra grupper har möjlighet att ställa upp och anordna onsdagsfika men för dessa är det frivilligt. Onsdagsfikat är en utmärkt kanal för att marknadsföra utskottets aktiviteter då det är en samlingspunkt för psykologstudenterna. Välj gärna datum som ligger nära era planerade aktiviteter och ta några minuter att berätta om det. Glöm dock inte bort: respektera de andra utskotten och fråga dem först om ni vill t.ex. sälja biljetter eller komma med information när ett annat utskott anordnar fikat.

 

De ansvariga för onsdagsfikat erhåller en ersättning för det fikat som de bjuder på. Det handlar en ersättning på högst 150 kr och utgifterna måste verifieras med kvitto. Det är viktigt att komma ihåg att endast de varor som inhandlats till onsdagsfikat skall finnas med på detta kvitto och endast ett kvitto ska lämnas in. Kvittot sätter du fast på detta formulär(LÄNK) och ger det sen till vår kassör Eric Jonsson. Sammanfattningsvis, det ska vara ETT kvitto per utskott, UTAN överstrykningar och ENDAST bakingredienser på (se nedan kraven på miljökrav), för att han ska kunna betala ut ersättning. Då man handlar ingredienser ska man också inhandla  två paket mjölk till kaffet varav ett av dessa ska vara laktosfritt (ett veganskt mjölkalternativ uppskattas). Styrelsen uppmuntrar till att bjuda på veganskt och glutenfritt fika men detta är inget krav. Te och kaffe ansvarar styrelsen för så dessa varor behövs inte inhandlas av de ansvariga.

 

Stimulus är en grön sektion vilket innebär att de sätts vissa krav på psykologstudenter och därmed vårt onsdagsfika. I arbetet mot en mer miljömedveten sektion vill vi att onsdagsfikat skall vara så hållbart som möjligt, detta innebär att ägg och mjölk inhandlas bör vara KRAV-märkta för att man ska erhålla ersättning. Det innebär också att det alltid ska finnas ett vegetariskt alternativ vilket inte brukar vara svårt med tanke på fikabröd.

 

Psykologstudenterna brukar strömma till några minuter efter tolv så det är därför bra att förbereda i god tid. Om möjligt vara på plats tjugo-kvart i tolv, så att man hinner sätta på kaffe och tevatten och lägga upp kakorna. Dock är det förståeligt om man är schemalagd och onsdagfikat blir lite försenad.Stimulus står för kaffe och te, likväl som redskap för bryggning, och alltihopa återfinns i Stimulus-skåpet som står precis där onsdagsfikan hålls. En styrelsemedlem kommer vara på plats för att låsa upp skåpet. Då Onsdagsfikat är över återstår det att ställa i ordning bord och stolar, diska, lämna skåpet så som ni fann det, detta ansvar ligger hos dem som anordnat onsdagsfikat.

 

Om något går fel under onsdagsfikat, om till exempel saker tillhörande Stimulus (till exempel kaffebryggare och tekokare) går sönder eller försvinner är det jätteviktigt att ni meddelar oss i styrelsen och förklarar vad som hänt. Om situationen mot förmodan skulle ha uppstått på grund av oaktsamhet, t.ex. leka kast med liten kaffekokare, kan utskottet hållas ekonomiskt ansvariga. Men oroa er inte, självklart har vi all respekt för normalt slitage och oväntade olyckor!

 

Sammanfattningsvis alltså:

  • Boka datum som ligger nära era aktiviteter, och använd onsdagsfikat för att peppa och promota era idéer! Respektera de andra utskotten och fråga dem först om ni vill t. ex. sälja biljetter eller komma med information när ett annat utskott anordnar fikat.
  • Det är ganska lagom att vara 2-3 personer som bakar, och lika många som underhåller kaffebryggaren och kakmängden under själva fikat.
  • Kom tjugo-kvart i tolv så ni hinner fixa fikat innan. Någon från styrelsen kommer att vara där och öppna skåpet åt er.
  • Mjölk och ägg ska vara KRAV-märkta, och styrelsen rekommenderar varmt att det finns gluten- och laktosfria kakor!
  • Styrelsen bidrar med 150 kr till varje onsdagsfika, men all ersättning betalas ut på ett kvitto per utskott och det får inte finnas några överstrykningar eller varor som inte ska ersättas på kvittot. Kvittot lämnas till Stimulus kassör, Eric Jonsson. Här kan ni själva skriva ut det papper som ni häftar fast kvittot på. Det sätts sedan in i pärmen i onsdagsfikaskåpet.

 

Vi ses på onsdagsfikat!

/Stimulus styrelse 2017