2017-09-12

Utskottet är vilande

Sen en tid tillbaka är Psykologiskt fika vilande då det inte funnits något intresset för att vara aktiv i utskottet. Som psykologstudent kan du när som helst uppta utskottets arbete igen. Det enda du behöver göra är att höra av dig till Stimulus Styrelse för att få information om hur du vidare ska gå till väga. 


2014-01-22

Psykologiskt fika säger: Tack Marielle! (Plus lite info och en powerpoint)

Igår hade vi förmånen att få lyssna på Marielle Ryberg från Psykologpartners som berättade om MI, och Psykologiskt fika vill tacka för en fantastisk föreläsning! Tack också till alla typ 50 (!) från vitt skilda terminer som släpade sig dit trots sen timme och snö. För den som är sugen på Marielles powerpoint laddar ni ned den här.

 

Glöm inte bort att det är en jättebra idé att tipsa om vilka föreläsningar ni själva skulle vilja höra, så försöker vi dra ihop något! Det går bra att tipsa både om ämnen, så letar vi reda på en bra föreläsare, eller namn, om ni redan har så bra koll. Ni når oss enklast på psykologisktfika@psykologprogrammet.se. Näst på tur, den 18:e februari 17:15-19:00, står ingen mindre än Håkan Järvå, leg. psykolog och ex-scientolog, som arbetar mycket med sektpsykologi och rehabilitering för sektavhoppare. Kom och lyssna!


2013-11-21

Psykologiskt fika tackar Erik, Johan och Erica...

... för den fantastiska föreläsningen om fACT/brief intervention! För den som är nyfiken kan ni hitta powerpointen här.


2013-10-29

Psykologiskt fika: Jan Åström föreläser om hypnos!

Psykologiskt Fika rullar vidare med en föreläsning om… hypnos!

Jan Åström är leg. psykolog och praktiserar, utöver psykoterapi eller som en del av denna, hypnos. Hypnos är, enligt Wikipedia, "är ett transartat tillstånd mellan vakenhet och sömn, karaktäriserat av avslappning, fantasi och öppenhet för förslag, samt metoden att uppnå detta tillstånd." I terapisammanhang kan det användas för att minska smärta, skynda på behandlingen av fobier samt öka avslappningsförmågan och förbättra stresshanteringsstrategier.

Ta chansen att lära dig lite mer om något som inte tas upp särskilt mycket på utbildningen - den 6:e november klockan 17:15 i Key1 (den stora tjusiga runda salen i mitten av Key-huset) kör vi! Anmäl er gärna på facebookeventet så vi har ett hum om hur mycket mumsigt matigt fika vi ska trolla fram.


2013-05-07

Psykologiskt fika: Birgitta Persson föreläser om trädgårdsterapi

När?  Tisdagen den 14:e maj klockan 19.15-21.00

Var? Eken, HU (OBS! Inte på Campus Valla...)

Vad? Trädgårdsterapi 

 

Våren är äntligen här! Solen tittar fram och det börjar bli grönt igen. Och vad passar väl då bättre än en föreläsning om trädgårdsterapi?

Birgitta Persson är psykoterapeut och jobbar med trädgårdsterapi på SLU i Alnarp där man bedriver forskning om detta och om naturens effekter på hälsan.

"Trädgårdsterapi enligt Alnarpsmetoden syftar till att mobilisera individens självläkande krafter. Verksamheten är sprungen ur forskning vid SLU Alnarp. Alnarps Rehabiliteringsträdgård anlades 2002 för att fördjupa studierna om hur vistelse och aktiviteter i skilda typer av natur- och trädgårdsrum kan rehabilitera människor med stressrelaterade sjukdomar, såsom utmattningssyndrom, depression och smärtsyndrom." - från http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/centrum-for-naturvagledning/naturvagledning/teman/natur-och-halsa/tradgardsterapi/


2013-03-26

Psykologiskt fika: Tore Gustafsson föreläser om FAP

Var? TemCas, Campus Valla

När? Onsdag 3 april, 19.15-21.00

Vad? Psykologiskt fika - tema terapi

 

Tore Gustafsson, psykolog vid Psykologpartners i Göteborg, föreläser om Functional Analytic Psychotherapy (FAP).

 

FAP är en behavioristisk terapimetod som fokuserar på terapeut-klient-relationen och man kan arbeta den detta.

 

OBS! Tiden har ändrats från 17.15 till 19.15. Vi hör av oss om det blir lokalbyte! OBS!


2013-03-22

Psykologiskt fika: David Brohede föreläser om IBCT

Var? TemCas, Campus Valla.

När? 17.00-19.00 måndagen den 25 mars

Vad? Dags för Psykologiskt fika igen! Den här gången föreläser David Brohede (numera PTP på Psykologpartners) om Integrative Behavioral Couple Therapy, IBCT.

IBCT är parterapi som fokuserar på att vända negativa beteenden till mer positiv interaktion, och också att ge par verktyg för att hantera problem och konflikter, att lyssna på varandra och att ta emot kritik och uppskattning.


2013-01-29

Slides från IPT-föreläsningen

 

Psykologiskt fika tackar och bockar alla typ 60 (!) som kom på kvällens föreläsning om IPT med Börje Lech! För den som önskar finns slidsen från föreläsningen att ladda ned här. Börje hälsar att vi är fantastiska (eller i alla fall att det var roligt att föreläsa för oss) och fikaansvariga är nöjda över att ni är duktiga på att äta mackor.

 

Glöm inte bort att maila oss på psykologisktfika@psykologprogrammet.se om ni har förslag på föreläsare eller ämnen som ni vill höra mer om! I framtiden hägrar till exempel trädgårdsterapi och FAP... 


2013-01-23

Tema Terapi med Psykologiskt fika: Börje Lech föreläser om IPT

Var? A34, Campus Valla

När? Tisdagen den 29:e januari, klockan 17.15

Fika? Jajamensan, det blir mackor!

Vad? IPT med Börje Lech!

 

IPT är en strukturerad form av psykoterapi som fokuserar på hur problem i mänskliga relationer medverkar till psykologisk stress, och tvärtom; hur psykologiska problem påverkar våra relationer till andra (Psykologiguiden, 2013).

 

Psykologiskt fika inleder sin Tema Terapi-termin med just IPT. Vi får besök av psykologen och IPT-handledaren Börje Lech, den 29 januari klockan 17.15 (ja, akademisk kvart!) på Campus Valla. Vi är i A34, och här är en liten karta för alla som blir förvirrade av tekfakland:http://www4.student.liu.se/map/index.pl?search=a34. Komsi komsi till årets första psykologiska fika!


2012-10-25

Fyll i en enkät, få en kram

Ge oss en liten minut av din tid och hjälp oss göra Psykologiskt Fika ännu bättre! Seriöst. En minut. Och vi blir jätteglada! Ni hittar enkäten här.


2012-10-18

Psykologiskt fika: BRIS

När: Tisdag 23/10 kl 19:00 (prick!)
Var: Campus US – Linden
Hur: Lena Karlström från BRIS om "barnperspektivet"

Den 23:e oktober kl 19:00 har Psykologiskt Fika det stora nöjet att välkomna tillbaka en tidigare student vid programmet - Lena Karlström som idag arbetar på BRIS i Norrköping. Lena kommer att berätta för oss om vad BRIS kan lära oss psykologstudenter. Framförallt har BRIS ett synsätt på sitt arbete med barn som de kallar för "barnperspektivet", ett synsätt som är mycket värdefullt att känna till om man i framtiden kommer att arbeta med barn eller föräldrar till barn (alltså är det är värdefullt för oss alla!). Lena kommer också att dela med sig av andra kunskaper som BRIS samlat på sig genom åren och som hon tror skulle vara värdefullt för oss att veta.

Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att komma till detta fika. Eftersom Psykologprogrammet ger oss sparsamt med kunskaper om att arbeta med barn så är detta ett ypperligt tillfälle att lära sig värdefull kunskap! Smörgåsfika blir det förstås också - mums! 


2012-04-23

Psst! Psykologiskt fika på Valla imorgon!

Var: Campus Valla, D38

När: 17.15 tisdag 24:e april

Vad: Psykologiskt fika på Valla och med matigare fika!

 

Ragnar Furenhed, religionsvetare vid LiU, föreläser om livsfrågor och etiska värderingar hos ungdomar med intellektuella funktionshinder.


2012-03-26

Psykologiskt fika!

När: Tisdag 3/4 klockan 19.00 (prick!)

Var: Campus US – Eken (Ni som inte hittar samlas utanför Örat, så går vi gemensamt dit 5 minuter innan.)

Vad: Ragnar Furenhed, religionsvetare vid LiU, föreläser om livsfrågor och etiska värderingar med intellektuella funktionshinder. I hans senaste bok ”Livet – det bästa man har” följde han några ungdomar på en högstadiesärskola och fick genom intervjuer inblick i hur de förstår sig på livet utifrån bland annat existentiella och moraliska frågor.


2012-02-23

Psykologiskt fika: religionspsykologi

När: Tisdag 6/3 klockan 19.00 (prick!)

Var: Campus US – Eken (Ni som inte hittar samlas utanför Örat, så går vi gemensamt dit 5 minuter innan.)

Vad: Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid LiU, har under de senaste åren börjat forska inom det religionspsykologiska området.

 

Under denna föreläsning kommer han berätta om vad man idag studerar inom religionspsykologin samt även ge exempel på egen forskning kring bönens betydelse för vår hälsa.

 

Gerhard har också studerat ateism och kommer att ta upp de stora frågorna inom det området samt vad psykologin har att erbjuda vad gäller frågan "Varför är vi religiösa?"

Om tid finnes kommer även religionens betydelse för den kliniska psykologin tas upp.


2011-12-07

Ikväll: Psykologiskt fika - "Neurogay? En kritisk genomgång av hjärnforskning om sexuell läggning"

När: Onsdag 7/12 kl 19:00 (prick!)

Var: Campus US – Eken (Ni som inte hittar samlas utanför Örat, så går vi gemensamt dit 5 minuter innan.)

Hur: Isabelle Dussauge om hjärnforskningen kring sexuell preferens.

 

 

Läs mer här.


2011-12-01

Psykologiskt fika - "Neurogay? En kritisk genomgång av hjärnforskning om sexuell läggning"

När: Onsdag 7/12 kl 19:00 (prick!)

Var: Campus US – Eken (Ni som inte hittar samlas utanför Örat, så går vi gemensamt dit 5 minuter innan.)

Hur: Isabelle dussauge om hjärnforskningen kring sexuell läggning.

 

"Ofta hävdar naturvetenskapliga studier att de nu äntligen bevisat att sexuell preferens och könsidentitet sitter i hjärnan. Ofta, och inte minst i media, hävdas det att hjärnforskning visat att homo- och heterosexuella är grundläggande olika, att sexuell preferens är medfödd och att homosar är som "det motsatta könet"...


» Läs mer här
2011-11-07

Psykologskt fika imorgon tisdag - ni har väl inte glömt?

När: Tisdag 8/11 kl 19:00 (prick!)

Var: Campus US – Eken (Ni som inte hittar samlas utanför Örat, så går vi gemensamt dit 5 minuter innan.)

Hur: Anna Siverskog om sexualitet och åldrande ur ett HBTQ-perspektiv.

 2011-10-25

Psykologiskt fika - Sexualitet och åldrande ur ett HBTQ-perspektiv

När: Tisdag 8/11 kl 19:00 (prick!)

Var: Campus US – Eken (Ni som inte hittar samlas utanför Örat, så går vi gemensamt dit 5 minuter innan.)

Hur: Anna Siverskog om sexualitet och åldrande ur ett HBTQ-perspektiv


» Läs mer här
2011-10-17

Påminnelse: Psykologiskt fika!

Ni kommer väl?!

När:
 Tisdag 18/10 kl 19:00 (prick!)

Var: Campus US – Eken (Ni som inte hittar samlas utanför Örat, så går vi gemensamt dit 5 minuter innan.)

Hur: Åsa Kastbom om barns normala sexualitet


2011-10-12

Psykologiskt fika - Barns normala sexualitet

När: Tisdag 18/10 kl 19:00 (prick!)

Var: Campus US – Eken (Ni som inte hittar samlas utanför Örat, så går vi gemensamt dit 5 minuter innan.)

Hur: Åsa Kastbom om barns normala sexualitet


» Läs mer här
2011-09-30

Intersexualitet - Lära mer?

Lisa Guntrams föreläsning om intersexualitet blev välbesökt - jätteroligt att se så många av er där! För er som var där och vill lära er mer eller för er som missade föreläsningen så skickade Lisa dessa tips:


» Läs mer här
2011-09-26

Påminnelse: Psykologiskt fika imorgon - Tisdag 27/9


» Läs mer här
2011-09-20

Psykologiskt fika - ”Ja men fattar ni hur det är att veta att man inte har någon fitta eller!?!”

När: Tisdag 27/9 kl 19:00 (prick!)

Var: Campus US – Eken (Ni som inte hittar samlas utanför Örat, så går vi gemensamt dit 5 minuter innan.)

Hur: Lisa Gutram om kropp, kön och otypisk kroppsutveckling

 

"Hur definierar vi en manlig och en kvinnlig kropp? Vad tar vi förgivet om kön? Hur många kön finns det? Och, hur kan vi utifrån berättelser om otypisk kroppsutveckling problematisera och belysa föreställningar och förgivettaganden om kropp och kön? Detta är frågor som jag gärna skulle vilja diskutera tillsammans med er."


» Läs mer här
2011-05-10

Terminens sista psykologiskt fika: Sex i terapirummet

 

När: Tisdag 10 maj kl 15.15-17.00 

Var: D 38, Campus Valla

Hur: Lars Back föreläser om hur psykologen kan samtala om sex i terapirummet

 

OBS! Tid och plats

 

 

Varmt välkomna!
Psykologiskt fika


» Läs mer här
2011-04-16

Handouts och byte av sal

Måndagens Psykologiskt om incest och sexuella övergrepp fika närmar sig med stormsteg. Vi vill därför påminna om att vi har bytt sal till Eken på CampusUS. Glädjande nog kan vi också erbjuda handouts, men då måste du logga in för att kunna få del av den. Loggar in gör du längst upp i högra hörnet på den här sidan med ditt liu-id.

Vi ses snart!
/Psykologiskt fika


2011-04-06

Psykologiskt fika: Incest och sexuella övergrepp

 

När: Måndag 18 april kl. 19.00-21.00
Var: Eken, CampusUS
Hur: André Lindqvist föreläser om incest och sexuella övergrepp

 


Varmt välkomna!
Psykologiskt fika


» Läs mer här
2011-03-22

Psykologiskt fika: Trans* Lives: Current Frameworks and Livability

När: Tisdag 22 mars kl. 19.00-21.00
Var: Berzeliussalen, CampusUS

Hur: Ulrica Engdahl & Katherine Harrison föreläser om transsexualitetVarmt välkomna!
Psykologiskt fika


» Läs mer här
2011-02-22

Psykologiskt fika idag tisdag 22/2!

När: Tisdag 22 februari kl. 19.00-21.00
Var: Berzeliussalen, CampusUS
Hur: Barbro Wijma föreläser om sexualfysiologi

Varmt välkomna!
Psykologiskt fika

» Läs mer här
2011-01-29

Vårens första psykologiskt fika: "Men, masculinities and sexualities"

På tis 1/2 drar psykologiskt fika igång på allvar igen i vårens tema sexologi! 

Var? Berzeliussalen, Campus US
När? kl. 19:00 - 21:00
Hur? Men, masculinities and sexualities med Jeffrey Hearn och Alp Biricik (föreläsningen hålls på engelska)

 

OBS! Eftersom vi är i en ny lokal träffas vi 10 minuter innan föreläsningens början vid ingången mittemot Örat. 
Hoppas att vi ses där!

 

Varmt välkomna önskar,
Psykologikt fika 


Gå till sida:
[1] [2]